okt
23
søn
Journalist Bo Elkjær fortæller om Chilcot undersøgelsen Verdenskulturcenteret
okt 23 kl. 13:00 – 15:00

Journalist Bo Elkjær har fulgt Irakkrigen nøje og har bl.a. modtaget Cavlingprisen for sin dækning af optakten af den. Hør ham fortælle om dette og om, hvad han kan udlede af den engelske rapport og om de danske vinkler.

Desuden vil der blive lagt op til debat om kommende aktiviteter for at nå foreningens mål: Gennemførelsen af en dansk undersøgelse gennem et folkeligt Iraktribunal.

DEN FØRSTE TIME BLIVER BRUGT TIL OPLÆG OG DEBAT OM CHILCOT – DEN ANDEN TIL DEBAT AF PLANER FOR AT SKABE ET TRIBUNAL, OG HVORDAN DER KAN ARBEJDES MED DETTE I KØBENHAVNSOMRÅDET.

Storbritannien har gennemført en kritisk undersøgelse af landets deltagelse i Irak krigen. Den såkaldte Chilcot-rapport var bestilt af det britiske parlament og blev fremlagt i juli måned i år.

Undersøgelsesleder John Chilcot fremhævede ved fremlæggelsen af rapporten, at premierminister Tony Blair tog beslutning om at invadere Irak på basis af fejlagtige efterretninger og altså på et utilfredsstillende grundlag. Det blev desuden konkluderet, at Storbritannien gik i krig, før man havde afsøgt, om der var fredelige løsninger på konflikten. Militær handling var ikke den sidste udvej.

Rapporten stiller helt grundlæggende spørgsmålstegn ved, om krigen var lovlig.
Da Danmark samarbejdede både politisk og militært med Storbritannien på det pågældende tidspunkt indeholder rapporten også vigtig information om grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen.

Chilcot-rapporten aktualiserer behovet for en uvildig undersøgelse af den danske krigsdeltagelse. Den undersøgelse, som danskere blev snydt for, da regeringen lukkede Irak- og Afghanistankommissionen kort før centrale personer som Anders Fogh Rasmussen og andre stod foran at skulle vidne.

Se rapporten her: http://www.iraqinquiry.org.uk/the-report

Søg